جراحی لثه به منظور درمان بیماری های لثه مانند پریودنتیت و التهب لثه، جراحی فلپ، جراحی پیوند لثه و کاهش لثه انجام می شود. این جراحی میتواند به بهبود سلامت دهان و دندان ، کاهش خطر از دست دادن دندان و حفظ لبخندی زیبا کمک کند. جراحی لثه تحت بیهوشی انجام می شود. درد جراحی لثه تا 48 ساعت کاهش میابد. توسط دندانپزشک متخصص پریودنتیست انجام میشود.
مراحل جراحی لثه
نحوه انجام جراحی لثه بسته به نوع جراحی متفاوت است. با این حال، تقریبا مراحل انجام جراحی لثه در بیشتر پروسیجرها، مشابه است. جزئیات جراحی، می توانند بر اساس نوع درمان، روش شخصی پریودنتیست و یا جزئیات مشکل لثه فرد متفاوت باشد.
تمامی جراحی های لثه با بیهوشی شروع می شوند. برای جلوگیری از هر گونه حس درد، داروهای بیحسی قوی با سرنگ به درون استخوان و نسوج لثه تزریق شده، و مانع هر گونه حس درد می شود. برش لثه به روش های گوناگون انجام می شود؛ با این حال در نهایت باید به کمک توری ها و یا نخ های بخیه، در جای خود محکم شوند.
انواع جراحی لثه
همان طور که اشاره شد، جراحی های لثه بسته به نوع درمان مورد نیاز، به روش های مختلفی انجام می شود.
۱. جراحی پیوند بافت نرم لثه
پیوند لثه از رایج ترین جراحی های درمان لثه است. در این درمان، لثه های تحلیل رفته با پیوند از برش های قرض گرفته شده از نواحی مختلف دهان روی قسمت حذف شده درمان می شوند. جراحی پیوند لثه به سه صورت انجام می شود:
پیوند آزاد لثه
این روش مناسب افرادی با ضخامت لثه پایین بوده، و در آن نمونه لثه از کام دهان قرض گرفته می شود.
پیوند بافت همبند یا فلپ لثه
در جراحی فلپ لثه، فلپ اشاره به معنای برداشتن قطعه ای کوچک از لثه را دارد. زمانی که بین لثه و دندان فرورفتگی وجود داشته باشد، امکان دارد زمینه ایجاد پلاک و پوسیدگی ایجاد شود. این پلاک منجر به آبسه شدید شده و بافت لثه تخریب شده عقب نشینی می کند.
پیوند پدیکل
در این روش، از بافت های نزدیک و مجاور لثه آسیب دیده برداشته و به لثه تحلیل رفته پیوند میزند.
آماده شدن برای عمل قبل از جراحی لثه
مراحل آماده شدن برای جراحی لثه درمانی و یا زیبایی توسط دندانپزشک به شما توضیح داده خواهد شد. معمولا پیش از جراحی لثه، باید شدت عفونت تا حدی کنترل شود. همچنین باید سوابق پزشکی فرد بررسی شده و حساسیت ها و مشکلات خاص وی در نظر گرفته شود.
همچنین در تمام جراحی ها، داروهای مورد استفاده کنترل می شوند. مصرف کلیه داروهای رقیقکننده خون و یا داروهایی که با ترکیبات مورد استفاده برای بیحسی موضعی مورد استفاده قرار می گیرند، باید متوقف شوند.
مراقبت های بعد از جراحی لثه برای کاهش عوارض
حسن بهبودی بعد از جراحی لثه بیماران یکی از چالش های دندانپزشکان متخصص پریودنتیست است. برای این کار، باید نکات خاصی مد نظر قرار بگیرند:
بهبود نسبی لثه جراحی شده می تواند تا دو هفته به درازا بکشد. در طول این مدت، باید با لثه ها مدارا کرد. حتی المقدور در تمام این مدت، خصوصا هفته اول از مصرف مواد خوراکی سفت و جویدنی، بسیار سرد یا داغ، خوراکی هایی که باقی مانده آن ها در میان درزهای دندان یا زخم گیر می کند و یا غذاها و نوشیدنی های اسید (مثل نوشابه های گازدار) خودداری کنید.
مصرف هرگونه ماده رقیق کننده خون ممنوع است. علاوه بر الکل و دخانیات، مسکن های استروئیدی هم در بهبود زخم اختلال ایجاد می کنند.
در صورتی که بخیه های شما زیاد و گسترده باشند، امکان دارد در باز کردن کامل دهان خود یا تکلم دچار مشکل شوید. در این حالت، به خود فشار وارد نیاورده و تا بهبودی کامل با شرایط مدارا کنید.
جلوگیری از عفونت بعد از جراحی لثه
تمامی داروهای تجویز شده شامل آنتی بیوتیک ها و مسکن های غیراستروئیدی باید طبق زمان بندی تجویز شده تا انتهای دوره مصرف شوند. همچنین اگر در این دوره از داروهای دیگری نیز استفاده می کنید، حتما دندانپزشک را در جریان قرار دهید.
در جراحی فلپ، التیام زخم روی کام ممکن است تا ۱۰ روز به درازا بکشد. از بازی کردن با زخم روی آن یا زخم های لثه پیوند زده شده خودداری کنید.
حتما از دهانشویه و مسواک نرم استفاده کنید.